Архив на блога

събота, 27 август 2011 г.

Седмичен информационен бюлетин - 20 – 26 август 2011

Комисията за защита на потребителите (КЗП) предявила колективен иск срещу „Космо България Мобайл” ЕАД заради нелоялна търговска практика при предлагането на мобилен интернет. Globul обещали на потребителите, че ако се абонират за Globul Web&Talk ще получат „неограничен” мобилен интернет пък после се оказало, че не е точно неограничен. Явно след 13 години сън потребителското самосъзнание се поразбуди и се сети, че засегнатите от нелоялни практики лицата, могат да предявяват искове за обезщетение по ГПК. Възможността за това изрично присъства в ЗЗК още от 1998г. и не мога да разбера защо никой не иска да се възползва от нея. Всъщност, това за което говорим не може да се нарече точно пробуждане, защото в конкретния случай нелоляната практика не е установена в производство пред КЗК, но пак може да мине за леко бълнуване в просъница. Крайно време е да се разбере, че докато нарушителите по ЗЗК (и не само в сферата на нелоялната конкуренция) не започнат да си плащат директно на пострадалите, само глобите по закона няма да свършат работа. И колегата адв. Адрианов ви го каза – пазете си касовите бележки, когато купувате яйца, пилета, олио и др. и чакайте КЗК да се произнесе след някоя друга година. Малко е тегава работата с доказването на претърпените вреди, ама веднъж като се пробие …
Google обявиха, че купуват Motorola Mobility за 12,5 милиарда долара, което било с 63% повече от пазарната стойност на акциите на борсата в САЩ. Сега ще чакат американските регулатори и Европейската комисия (ЕК) да кажат има ли нещо подозрително в сделката или не.
Обаче хич не им лесно на Google. По вестниците пише, че основните производители на Android устройства - Samsung, Sony Ericsson, HTC и LG са подкрепили сделката, ама някак с мъка. От Samsung например най-напред мислили, че Google смята от добро сърце да защитава и развива платформата, но после се усетили, че Android-а им е много важен и ако Google реши да предпочете Motorola при разработването на устройствата, Samsung ще останат с пръст в уста. И взели спешни мерки за засилване на позицията си на софтуерния пазар. Като че ли не са знаели, че при тази сделка Google получава като екстра има – няма 17 000 патента и още около 7 500 чакащи одобрение. Иначе да не са луди да плащат такива пари. То и други производители на апарати трябва да се притеснят, щото почти всички са ориентирани към Android като платформа. Тези, които имате Nokia – спокойно – те не са! Без съмнение обаче, когато този, който е разработил платформата купува водещ производител на мобилни телефони, конкуренцията е под заплаха. Най-малкото защото Google могат да предоставят на Motorola най-новите версии на операционната система, а на останалите – чак когато вече се поизхаби от употреба. А крачката от това до злоупотребата с господстващо положение и неравноправното третиране на конкурентите е като тънък лед. Даже няма и толкова. Да не говорим, че операционната система Android и свързаните с нея приложения нямат адекватна алтернатива и поради това може да се приеме за „съществено съоръжение”.  „Патентната” тема е много чувствителна в САЩ и ще чакаме с интерес решението на антитръстовите им регулатори.
Интересното е, че не само на страната на конкуренцията, ами и в самата Motorola има разтроени от сделката. Един от акционерите завел дело срещу Google, защото сумата от 12.5 милиарда долара му се сторила малка и искал сделката да се спре. Ние тук цял национален телекомуникационен оператор продадохме за 260 млн. евро, а тоз на 12,5 млрд. се назлъндисва.
Но да се върнем на патентите. След обявяване на сделката, акциите на всички фирми, които държат някакъв патент се покачили, но не знам на какво толкова се радват – това си е нож с две остриета. У нас например кой знае колко уважение към интелектуалната и индустриалната собственост не питаем, а и по цял свят все се намира някой да наруши нечий патент и после маса пари се изливат за защита. От друга страна пък като се нагълташ с близо 20 000 патента спокойно можеш да блокираш цял сектор. Особено като този, в който и най-малкото подобрение е от решаващо значение за конкурентната битка. В Патентното ведомство на САЩ в момента имало подадени към 1 милион молби за защита на патенти, което ги накарало да се хванат за главата и сега готвят фундаментална реформа в Закона за изобретенията, която се очаква да стане факт през септември. Като знам че американската вълна рано или късно залива и нашите географски ширини, не е зле да се знае, че една от основните промени (но и най-спорната, си мисля) предвижда защита не за този, който пръв е успял да изобрети нещо, а за този, който пръв е успял да подаде молба за защита на същото това нещо. Прилича малко на битката за регистрация под № 1 в изборните листи. Разпъваш шатра няколко месеца предварително и чакаш. Само че в случая с патентите ще трябва да се наредиш още преди да си доизмислил точно изобретението, щото междувременно на някой друг може да му се е присънило същото и да те изпревари с молбата. Тук вече имаме патентована мечта (за магистралата Банкя – Вършец), така че трябва да се внимава ако ще променяме и ние нещо.
И докато сме не темата - Органът за стандартите в рекламата (ASA) забранил на Motorola да разпростанява твърдението, че Atrix устройство е най-мощния смартфон в света, щото така вкарвали потребителите в голяма заблуда. Samsung например твърдели, че тяхното i9100 Galaxy S II е с по-мощен процесор, което съвсем не било далеч от истината, и изобщо не искали да чуят оправданията на Motorola, че това е само рекламна метафора. Заинатили се и не искали да мръднат от позицията, че рекламата и заблуждаваща. И от ASA наредили на Motorola да спре да използва слогана "Най-мощният смартфон в света" в следващите рекламни кампании, за да не дразнят конкурента.

И още докато сме на темата. Nokia предприели изненадваща за конкуренцията тактика. Докато останалите се избиват да завладеят пазара на операционни системи за смартфони Nokia пуснали два нови телефона с функции на … телефон. По-младите не помнят, но това е едно такова устройство, чиято единствена цел е хората да разговарят помежду си. Не прави снимки, клипове, не е телевизор, няма интернет, няма пощенска кутия, не следи служебната ти поща, не може да те заведе до вкъщи, не плаща сметки, не готви, не пере и не ти говори. За сметка на това обаче, в Nokia 101 можеш да си сложиш две сим-карти (за третата ще трябва да почакаме още малко), а батерията му може да издържи 25 дена на стенд-бай и 7 часа разговори. Супер екстрата, която малко проваля класиката е вграденото фенерче, но ще го преглътнем. 

Volkswagen AG решили да купуват производителя на камиони MAN SE и подали заявление до ЕК за одобрение. Дават някъде около 14 млрд евро. От Германия, САЩ и Япония вече казали, че не са против. Преди няколко месеца обаче ЕК не беше съгласна Volkswagen да назначи трима от ръководителите си в надзорния съвет на MAN, поради опасения, че това ще наруши антимонополните разпоредби и ще "доведе до прекомерен контрол над MAN". Сега обаче пак ще размислят и към края на септември ще ни съобщят дали още са против. Само дано не им мине котка път на Volkswagen AG като в случая с Porsche. Тъкмо се бяха разбрали за придобивката през 2009 и като се развихри едно разследване за манипулации на цените на акциите от страна на бивши членове на борда на директорите на Porsche, направо ужас! И като се замисли човек, че самите немски власти разчепкаха стратегията на Porsche при търговията с акции на VW като част от опита за придобиване … От Volkswagen казали, че ако и тоя път не стане нищо, ще им писне от разправии и ще създадат "умни коли" – ще се паркират на автопилот – сами си намират свободни места и сами се наместват. А после като ги извикаш по смарт фона – сами се отпаркирват и си отиват при собственика. Разбрали, че ако спечелят женската потребителска аудитория в световен мащаб и целия Перник, хич никакви сливания не им трябват. За целта обмислят да уволнят правния отдел и вместо него да съберат 100-на дизайнера, инженери и психолози и за няма и 20 млн. долара (годишен бюджет) ще си оправят продажбите. Ако пуснат и ваучери в сайтовете за групово пазаруване – направо избиват конкуренцията. 

Гледам от известно време пуснали ново узо (дано не преувеличавам) – Paralia. Съдейки по цената в магазина – около 8 лева за 700 мл., заедно с бурканче маслинки, силно се съмнявам да е узо. Случката с Узаки Зорбас още ми е прясна, та затова съм доста подозрителна. Рекламата бие на гръцко, но … не знам, не знам! Порових малко и открих информация, че гръцки бизнесмени „писали отличен на новото узо Paralia”, което „разбива българския пазар”. От Гърция специално пристигнал „майстор на узото” – Парис Котилис, „от стар род узо-производители”, който разяснил съставките на напитката, които били 100% семейна тайна. Даже казал, че дестилерията се намира някъде по крайбрежието на Егейско море. То в исторически план България на няколко пъти е имала излаз на това море, та Парис може и на стари спомени да се осланя. Вестник Пари проучил въпроса преди мен и стигнал до заключението, че зад новата промоция пак стоят „СИС Индъстрис” и „Винпром Пещера”, но този път възложили производството на фабрики в Гърция. Обаче в същия материал се казва, че за узо Paralia „се знае, че се прави в семейна фабрика на Егейско море по тяхна рецепта, но от компанията не уточниха в кой град”. Аз също търсих да намеря нещо из гръцките сайтове, но ударих на камък. И за Парис Котилис нищо не открих. Освен, че има едно селце Котили (Котилис означава – някой си от Котили), близо до Българската граница, която също е се схващала доста относително в миналото, та може и Парис да не е наясно точно от каква народност е. Парис от друга страна (не майстора на узо) на времето подпалил Троянската война. Като цяло това е информацията за тази личност. На официалното представяне на узо Paralia е присъствал бая роден елит, всички задължително в бяло и синьо, та не ми се вярва така на едро да са ги лъгали какво пият. А Парис, освен прочут майстор на узо, явно е и много скромен, защото на етикета на бутилките отзад пише лаконично – произведено и бутилирано в Гърция. Семейната чест явно е останала на заден план – те гърците по принцип никак не обичат да се хвалят. Единственото сигурно в тази история, понеже са го отразили в един гръцки местен вестник, е, че група българи посетили остров Скопелос и снимали някаква реклама … Не, бе, неистина има такъв остров, нищо че така звучи.

ЕК започнала производство срещу ЧЕЗ, за да провери дали дружеството не е злоупотребило с господстващото си положение на чешкия пазар на електроенергия като е ограничавало достъпа на конкуренти и изкуствено е повишавало цените. Още през 2009г. ЕК претърсила ЧЕЗ и някои други предприятия в Чехия. Като гледам колко време мина оттогава само за да решат дали да образуват официално производство за разследване или не, българската КЗК направо е като влака стрела! Пък и ЕК винаги предупреждава, че не е обвързана от конкретни срокове и всичко зависи от сложността на казуса, дали разследваните са склонни да съдействат или не и т.н. Така че не трябва да сме несправедливи към КЗК като я обвиняваме понякога че се мотае. Не лесно да се разследват антикартелните случаи, наистина. 
ЕК е подхванала доста разследвания в тази насока. През 2008 е открито производство срещу E.ON, което пък умишлено ограничавало капацитета си на немския пазара на едро на ел.енергия, за да повишава цените и ограничава навлизането на нови инвеститори на ниво производство. Освен това E.ON фаворизирало собствените си мощности при предоставяне на балансиращи услуги, като прехвърляло разходите за това на крайните клиенти. Монополистите по принцип имат лошия навик да товарят потребителите с разходи, като често комбинират този номер с намаляване на производството и ограничаване на собствения си капацитет, за да не бие на очи, че хем има излишъци, хем скъпо ги продават. Обаче от немското E.ON като видели накъде дух вятъра веднага минали на преговори, обещали че ще отстъпят няколко парчета от баницата на конкуренти и ЕК кандисала да приключи случая с commitments decision – мечтата на всеки монополист. По този сладък път поела и френската група EDF, която също активно отблъсквала конкуренти от пазара и тормозела потребителите. ЕК надушила, че обхвата, продължителността и някои други ограничения в договорите за доставка на ел. енергия доста намирисват на злоупотреба. Та групата се видяла принудена ежегодно да гарантира свобода на значителна част от потребителите да договарят с други ел.производители и да се отнася по-снизходително към конкурентите и случаят приключил без тежки травми. Лошите примери са заразни и на мушката през 2009 попаднала и шведската Svenska Kraftnät. Пътят вече бил отъпкан, набързо обещали две – три неща и се отървали от справедливия гняв на ЕК.

Извънредно съобщение
Във връзка с получена в редакцията информация, че освен МВР, още 7 министерства са признали получаване на дарения в размер общо над 2,25 млн. лв. за година и половина, редакцията на блога също кандидатства за такава. Пръскането на конкурентноправна култура навред, е принципно дейност с идеална цел, но все си мислим, че мотивацията ни ще се повиши с малко подкрепа. Само като видите кои министерства не са получавали дарения (или поне мълчат по въпроса) - правосъдието, икономиката, спорта, земеделието, външните работи, регионалното развитие и финансите – веднага става ясно, защо държавата е на това дередже! Ние не желаем да се нареждаме сред тези печални прецеденти. А и вие не искате да си останете конкурентноправно прости, нали?

1 коментар:


  1. My sweet friend, very nice and interesting you site.
    When you want to take refuge in good ballads of yesterday, today and forever in all languages and genres I invite you to visit my blog and listen me.
    From this Saturday August 27th I share female singers from Bulgaria and Serbia
    I am a broadcaster of Argentina.
    Best regards from Rosario-Argentina
    Albert.

    ОтговорИзтриване