Архив на блога

неделя, 10 ноември 2013 г.

Практически измерения на понятието „средно интелигентен потребител“. Или как да сварим яйце в микровълнова печка.



В константната практика на КЗК и ВАС, свързана с прилагането на глава седма от ЗЗК „Нелоялна конкуренция“, трайно е прието, че при преценката за наличието на възможност за заблуда на потребителите, се изхожда от „способността за възприятие на средно интелигентния, информиран и предпазлив потребител.“ Тази формулировка впрочем е често използвана и в други потребителски казуси извън ЗЗК.

Редакцията винаги се е опитвала да си представи как мисли и възприема средно интелигентния потребител, какво означава да е информиран и доколко предпазлив се очаква да е. Тези понятия са доста относителни и почти изцяло зависят от субекта, който ги прилага. Досега не сме срещнали някой, който да смята себе си за под средното ниво на интелигентност. За информираността може много да се спори, пък и тя до голяма степен е въпрос на случайност в днешно време. Що се отнася до предпазливостта – там съвсем няма критерий, но смятаме че зависи от натрупания житейски опит.

Много често при редакционни спорове за това дали дадена информация може да заблуди потребителите са се оформяли две разнопосочни мнения. С други думи висок е рискът от подценяване или надценяване на средно интелигентния, информиран и предпазлив потребител. 

Винаги сме приемали обаче, че когато производител или търговец е положил усилия ясно и недвусмислено да информира потребителите на даден продукт за конкретна опасност, то рискът от евентуална заблуда и неразбиране е малък.

Тези дни обаче редакцията изрови един материал, който напълно разби представите за горното понятие. По-лошо! Осъзнахме, че цялата съдебна практика е просто dust in the wind. И още по-лошо …, ама за него накрая.

Историята се върти около производител на микровълновите печки, който съвестно е упоменал в инструкцията за употреба на уреда, следното: ЗАБРАНЕНО Е ВАРЕНЕТО НА ЯЙЦА ВЪВ ВСИЧКИ ВИДОВЕ МИКРОВЪЛНОВИ ФУРНИ! Независимо от това опитите на потребителите да сварят яйце точно по този метод продължават с нестихващ ентусиазъм и завидна упоритост. Извадките по-долу са от сайт на производител на микровълнови печки, който в желанието си да е максимално полезен на своите клиенти е предложил форум, чрез който да отговаря на техните въпроси и да дава разяснения. 

 Въпрос: Колко време трябва да варя яйцето в микровълновата печка?
 Отговор: Яйца не се варят в микровълнова печка, защото избухват.  Използвайте тенджера и обикновен котлон.
 В.: Как да обработя яйцето, за да мога да го сваря в микровълнова печка?
 О.: Не съществува начин да се вари яйце в микровълнова печка.
 В.: Сварих едно твърдо яйце, после го сложих да се стопли в микровълнова  печка. То избухна. Къде съм постъпил неправилно?
 О.: Не е трябвало да топлите яйцето в микровълнова печка. Трябваше да го  ядете студено или да го стоплите в обикновена тенджера с вряща вода.
 В.: Увих яйцето в тиксо, за да не се взривява, но то все пак избухна и  изцапа микровълновата печка с жълтък и парчета тиксо.
 О.: Изтрийте стените на фурната с влажен парцал. Остатъците от тиксото  може да отстраните със сода бикарбонат. Не бива да надрасквате стените  на микровълновата печка с метални предмети.
 В.: Налях в стъклена тенджера вода, за да изравня осмотичното налягане, сложих вътре две яйца, похлупих йената с капак срещу евентуален взрив  и я сложих в микровълновата печка. Водата още не беше кипнала, когато  яйцата избухнаха и строшиха капака на йената!
 О.: Забравили сте да добавите сол във водата. Освен това тенджерата  трябва да бъде не стъклена, а метална, а печката - не микровълнова, а  обикновена.
 В.: Сварих твърдо три яйца от пъдпъдък, обелих ги, сложих ги в хлебче за  хамбургер и го претоплих в микровълнова печка. Яйцата избухнаха и  разкъсаха хлебчето.
 О.: Трябвало е да ядете яйцата отделно, без да ги топлите заедно с  хлебчето.
 В.: Само кокошите ли яйца избухват в микровълнова печка?
 О.: Всички яйца избухват в микровълнова печка.
 В.: Продупчих яйцето с игла, изпих го и оставих празната черупка да се  стопли в микровълновата печка. Тя замириса на изгоряло, а после гръмна.
 О.: Трябвало е да запазите празната черупка за някой празник, а не да я  топлите в микровълнова печка.
 В.: Продупчих яйцето с игла, за да изравня налягането и го оставих да се  стопли в микровълнова печка, обаче то избухна.
 О.: Измийте стените на микровълновата печка с влажен парцал.
 В.: Варих яйце в микровълнова печка 10 секунди и то не избухна. Но не се  и свари.
 О.: Трябва да използвате микровълнова печка с по-голяма мощност - от 900  вата нагоре или да увеличите времето на приготвяне. Тогава яйцето  непременно ще избухне.
 В.: Изпържих си яйца на очи и ги стоплих в микровълнова печка и те не  избухнаха!
 О.: Пържените яйца, за разлика от суровите в черупки, рядко гърмят в  микровълнова печка.
 В.: Сложих яйце в микровълнова печка, но то не избухна.
 О.: Проверете дали вашата микровълнова печка е включена в електрическата  мрежа или се обърнете към сервиз.
 В.: Следвайки вашата инструкция "Как да сварим яйце в микровълнова  печка?" започнах да си варя яйце, но то избухна и ми изцапа цялата фурна!
 О.: Трябвало е да четете инструкцията докрай, без да прекъсвате веднага  след заглавието.
В.: Само яйца от бозайници ли избухват при варене във вашите фурни?
О.: ...
В.: Пиша ви четвърто писмо, но нямам отговор. В инструкцията не пише на коя точно минута ще избухне яйцето? Имам идея да се извади 5 секунди преди взрива и да се сложи в студена вода? Уточнете.
О.: Изпратете ни точна схема с микронно оразмеряване на яйцето ви и плазмените му характеристики, за да Ви отговорим точно в коя минута ще избухне.

И т.н. и т.н. … Както се вижда от горната извадка, питащите дават представителна извадка от всички възможни категории потребителски групи.
Има интелигентни потребители, които прилагат научен подход – например правят опити да изравняват налягането чрез пробиване на дупки. Проблемът с налягането и осмозата всъщност е сериозно застъпен в разглежданата сфера, защото друг потребител (надяваме се да е друг) продължава серията с тенджера вода. Как това би могло да стане по споменатия метод не е напълно ясно, но важен е нестандартния, научно базиран подход.
Други са практично находчиви и умерено предпазливи, като увиват яйцето с тиксо. В този случай изследователският дух е бил дотолкова опиянен от процеса, че явно е пренебрегнал последиците от тиксото.
Забелязват и силно предпазливи потребители, които си сваряват яйцето по ортодоксалния начин и след това пристъпват към експеримента с микровълновия уред. Резултатът обаче и същия.
Други, още по-предпазливи, пробват на ниска мощност и само 10 секунди. Аз обаче бих нарекла подобни индивиди страхливци, недостойни да се наредят в редицата на смелите изследователи, без които науката не би помръднала и сантиметър напред. Виж, потребителят който напълно съзнава опасността от взрив, но въпреки това не се отказва, и дори увеличава риска за собствената си безопасност като включва и похлупак в експеримента, заслужава пълен респект. За жалост съдебната практика би уважила единствено първия. Вторият няма шанс при евентуално дело срещу производителя.
Някои потребители не жалят и средства – пробват с пъдпъдъчи яйца в комбинация с различни продукти, включително и хляб. Очевидно се смята, че свръхвисоко честотните радиовълни ще заобиколят насъщния и някак си няма да достигнат до вложените в хлебчето за хамбургер инградиенти.
Упоритостта е довела и до частичен успех в начинанието и стъпка напред поне от статистическа гледна точка – предварително изпържените яйца избухват по-рядко.
Сред потребителите не липсват и ексцентрици – пробиват яйцето, изпразват го от съдържание и тогава го …, е явно не го варят, но го влагат в уреда и включват. Но така пък се раждат нови форми в изкуството.
Други, явно несполучливи от гледна точка на ефекта опити, бележат озадачаващи резултати – яйцето гърми преди водата да е завряла. Това е пробив изобщо в областта на физиката и в частност на електромагнитно излъчване, който до ден днешен няма обяснение.
Среща се обаче и един под-средно интелигентен, тотално неинформиран, но с желание за предпазливост потребител – онзи с яйцата от бозайници, пред който дори и производителят е онемял.

От горното се вижда, че никакви предупредителни надписи, указания, обяснения, разяснения, дори и чувството за хумор от страна на производителя, не помагат! Няма да помогне и настоящата статия. След извадката от горния архив с въпроси и отговори, поместена в различни сайтове, следват още съвети как все пак да сварим яйцето. Например:

Х. Многократно съм варила яйца в микровълновата!Поставете в чиния малко вода,счупете яйцата и набодете с вилица жълтъка и белтъка.Ако ги искате рохки-стават за 2 минутки,а ако искате твърдо сварени-по продължително!Изпробвано е!
Y. Слагате в дълбока чиния 200мл. вода ,сол и червен пипер, след това счупвате яйцата. С капака отгоре за 4-5 стават. Аз поне така ги правя и да ви е сладко.
Z. … разбира се, че има решение на проблема  за варене на яйца в микровълнова ...
Х. Колеги, предлагам следния примерен алгоритъм  за варене на кокоше яйце в микровълнова фурна, по метода на контролирания взрив
1. снабдявате се с яйце/яйца
2. купувате си пликове за печене от магазин за домашни потреби
3. внимателно счупвате яйцето и отделяте съдържимото в плика, а черупките изхвърляте на подходящото място- предполага се, че те няма да ви трябват
4. завързвате здраво плика, по възможност осигурявайки максимален свободен обем- моля да не се надува с въздух!!- въздуха ще си доде сам
5. поставяте плика/ с яйцето/ във фурната
6. пускате на максимална степен и наблюдавате процеса до осъществяване на контролирания взрив
7. изключвате фурната и изчаквате известно време. !!ВАЖНО!! не се пипа веднага, за да се избегнат тежки изгаряния по пръстите
8. внимателно изваждате плика, развързвате и събирате съдържанието му в съд
9. какво ще правите с резултата е ваша работа, но става и за ядене
Аз трудно се отказвам. Този експеримент проведох, след като се бях убедила на дело, че нещата с взрива са неизбежни. При мен, в резултат от взрива се получи деформация на горната вътрешна част на фурната. Това стана след като поставих едно цяло яйце в съд с вода и покрих с керамичен/!!/ капак. Вследствие на взрива, капакът отхвърча и осъществи деформацията, в съда имаше чиста вода, а яйцето беше навсякъде другаде из вътрешността, освен в съда. Все още размислям по това как така поне една частица не остана във водата, при положение че нямаше нито милиметър непокрит в цялата фурна.
Y. тука един "готвач" от форума твърди че го е правил и било възможно. МНОГО ВИ МОЛЯ ако ще правите опити и експерименти, снимайте ги и качвайте да гледаме, че мен ме е шубе.
Z. ми пълниш 1 купичка догоре с вода, колкото да покрие яйцето. Пускаш на МАХ и го оставяш на 10-12 мин. Предполагам че ще заври и ще се свари.
Y. и аз тва му казах, той каза да не опитвам
Z. е ходи му обяснявай, вика ако щеш вярвай, възможно е, правя го
Y. Заклевам се, даже тва го знам от 2 години уж че го прави, ама никога до сега не е казвал как, само разправя наляво и надясно че можел, и че бил единствения човек който може да свари и изпържи яйце в микровълнова фурна... давайте да го опровергаем че и ние можем
Х. Яйца на очи стават също много добре - във йенска тенджерка с капак, слагате яйца колкото да се покрие дъното добавяте бучка масло, слагате мощноста на 60% за 5 мин. и след 8 мин вече ядете. Но все пак това са настройките за LG която аз имам  Може да се наложи да си поиграете с мощноста - при един опитите (80%) яйцата повдигнаха капака и създадоха приятен пръстен от жълтък по всички стени и предния капак.
Y. Добре де, и все пак не разбрах, как да сваря яйце в микровълнова печка
N. слагаш ги в йена, похлупваш ги и включваш, след около 2-3 минути ще ги стържеш от тавана. A! забравих да ти кажа - отстрани се от вратата на микровълновата, за да няма пострадали ...

Да-а-а! В едно сме положителни. Съдебната практика категорично трябва да изостави схващането за средно интелигентния, добре информиран и предпазлив потребител и да направи решителен завой към защита на безмозъчния, но упорит и крайно самонадеян такъв.

А, да! Обещах най-притеснителното за накрая. 
След всичко изчетено по темата не си мислете, че редакцията бе склонна да се довери сляпо на разните му там предупреждения и версии … Резултатът беше приблизително следния:

 

Както се вижда и от страната на правоприлагането нещата не са много наред ...

Но пък стигнахме до верния извод. Яйцата все пак се сваряват в микровълнова фурна. Спорна остава единствено целостта им. Това обаче е страничен въпрос, извън предмета на делото.







4 коментара:

  1. Благодаря за статията, и това, че независимо от опитите на потребителите да сварят яйце точно по този метод продължават с нестихващ ентусиазъм и завидна упоритост е много забавно и аз да бях стигнала до там щях да се пробвам сигурно хахах. Много благодаря и за тези извадки п от сайт на производител на микровълнови печки, който в желанието си да е максимално полезен на своите клиенти е предложил форум.Добре е да има места където да се пише за проблейите или това от което сме доволни.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че материалът забавлява! Впрочем производителите и търговците на пожарогасители могат да последват този полезен опит (сайт, форум и т.н.). Сигурна съм, че и там ще има забавни моменти :-)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, Руми, белетристиката е загубила в твое лице самороден талант! Не съм и подозирала, че пишеш толкова добре и сатира. Бълбуках от смях, докато четох.
    Освен това, предложението "да направи решителен завой към защита на безмозъчния, но упорит и крайно самонадеян такъв" е най-разумното и емпирично обосновано предложение за нормотвореството и правоприлагането в областта на заблуждаващата реклама, което изобщо съм чувала, при това съобразено с националните особености.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех..ама от кога не се бях смяла така, с глас! Чак колегите дойдоха да проверят какво стана. Мерси, че разведрихте работния ми ден.

    ОтговорИзтриване