Архив на блога

неделя, 10 април 2011 г.

Тема: Програма за освобождаване от санкция и намаляване на санкциите (Leniency Program)

Ниво Advanced Level
Модул „Имуществени санкции”

Добре дошли в КОКИЧЕ[1]! Пак имам да се карам на някои от вас, но за да не дърпат търговските вериги целия курс назад с тях ще проведем извънредно занятие.
След предишната лекция в деканата се получиха десетки анонимни запитвания за това как да избегнем санкцията по ЗЗК. Явно призивът ми: „Вдигайте телфоните веднага и вижте как стои въпроса с Програмата за освобождаване от санкции” е предизвикъл неочакван интерес. Което налага няколко извода. Първо – нарушения има бол. Второ – тези дето ги вършат не се осъзнават като нарушители – те се възприемат като добри търговци, понякога играещи по други правила. Трето – ако нарушенията се превърнат в правила – веднага се появява естествена нужда и те да бъдат нарушени. Което пък ме кара се замисля дали ако картелите, злоупотребите и нелоялните практики станат задължителни това няма да доведе до постепенното им изчезване като явления? Но докато законодателят узрее за този експеримент да се съсредоточим върху настоящия – правиш нарушение и ползваш легален начин да се измъкнеш от наказание.
Още в началото обаче се налага да охладя ентусиазма на накои от изпратилите запитвания. Програмата с примамливото заглавие „Освобождаване от санкция и намаляване на санкции” не се прилага безразборно. Важи само за картелните нарушения, защото те са най-тежки. И като гледам как свободно се размахва товя понятие из вестниците напоследък май ще трябва пак да започна със скоба и да поясня какъв смисъл влага в него ЗЗК.
Който е чел ЗЗК знае, че той забранява споразуменията, решенията и съгласуваните практики, които ограничават конкуренцията. Ама не всичко това е картел. Иначе ЗЗК нямаше да ползва такива тежки формулировки, а щеше да си го каже кратко и ясно – забранени са картелите. Сега, да не останете с впечатление, че не са? Забранени си и то много, само че те обхващат малка част от тази по-обща забрана. Картелът е нещо много грозно и проява на крайно лошо възпитание. Не стига че участващите в него прецакват конкуренцията генерално, ами го правят тайно, подмолно и често създават цяла „мрежа от лъжи” за прикриване на пъклените си дела. От друга страна като гледам дефиницията в ЗЗК – картелът винаги се отнася до определяне на цени, ценови условия за покупка и продажба, разпределяне на пазарни квоти, манипулиране на търгове, конкурси и на процедури за обществени поръчки, то не виждам за какво друго могат да се споразумяват компаниите. Така че това е успокояващо за уважаемите картелисти – с 99% вероятност потенциално се класирате за участие в Програмата.
Преди да се спра на нужните качества и умения за участие в кастинга, да кажем и няколко думи за историята на Програмата. Съдейки по популярното и наименование Leniency Program, очевидно явлението е вносно. Ние го преписахме от европейския вариант, но оригиналът както може би се досещате е американски. Аз лично подозирам, че още в далечната 1978 големите американски корпорации са имали силно лоби и е било доста трудно да бъдат наказани, така че се е наложило предприемчивите законодатели да измислят нещо дето хем да запази строгостта на закона непокътната, хем да не се стига до прилагането му. И трябва да се признае, че са се справили чудесно. Официалната версия е, че при тези толкова тежки нарушения не е толкова важно да се налагат огромни санкции, колкото деянието да се пресече и изкорени от пазара. Някъде около 1996 европейците са последвали този светъл пример и така постепенно Програмата е посяла семена и на българска почва. Само за статистиката ще отбележа, че първите наченки на Leniency се появиха в българския ЗЗК още през 2003г. и дотук спирам, тъй като статиската конфузно е замръзнала на кота нула оттогава насам. Имаше един печален опит да се участва в нея ... но за това по-късно.
Казано много накратко – ако участвате или сте участвали в картел през последните 5 години и още никой не знае за него (или знае, ама си трае) – отивате в КЗК – признавате си и оттървавате санкцията. Точно така – никаква санкция! Принципно е добре ако подбудите ви са нещо от рода на осъзнаване на грубото потъпкване закона, разкаяние, пречистване на съвестта, желание за ново начало и т.н., но биха могли да бъдат и далеч по прозаични – например тоя картел, дето се набутахте в него преди време, вече адски почва да ви пречи, а и от известно врме ви гризе съмнението, че май останалите в него са повече на далавера от вас. Може и картелът вече да е приключил, но желанието за отмъщение и справедливо възмездие все още да ви буди нощем. Пред завързаните очи на Темида – причината няма значение – никой няма да ви пита, а ако ви пита лесно ще спретнете нещо благовидно. И стига с тия предрасъдъци „аз да не съм предател”. Хайде да не припомням какво значи чета от трима души по нашите георгафрски ширини ... На предателството отдавна не се гледа като на негативно явление, а като на етническа характеристика и да се дърпате, само защото някой официално обявява поощрения за него е глупаво!  И за да ви успокоя напълно – последните 10 години всички картели разкрити от Европейската комисия, са започнали с тази програма. Там явно не са будали.
Така че – вдигате телефона, обаждате се в КЗК и търсите контактното лице. Само него! Има и специален факс, ако си страхувате от подслушване, въпреки, че то ... Ако имате и късмета да сте № 1 в занулената статистика – представа нямате как ще ви зарадват в КЗК. Това съвсем сериозно. По времето, когато този факс стоеше в моята стая, един ден взе, че звънна и от вълнение инфаркт щях да получа. Оказа се грешка, де, и радоста беще кратка, но моментът остана запомнящ се.
Контактното лице ще ви обясни всички подробности и затова е добре да си уредите среща с него, вместо да се разправяте по телефона. На този разговор ще трябва да подразберете това-онова, така че се концентрирайте максимално. Най-важното – дали сте първият, който се обажда точно за този картел и дали вече има започнало разследване. Ако сте първи и разследване няма кандидатствате за т. нар. Освобождаване Вариант I. Разбира се няма да ви го кажат директно, щото това си е игра на нерви, но с течение на времето – при третия – четвъртия картел, за който докладвате, ще придобиете опит и от поведението на контактното лице ще се ориентирате в ситуацията. Говорете си свободно – самоличността ви се пази в тайна. Засега. А и Комисията е силно заинтересована към този момент, така че бъдете искрени и си кажете всичко. Под всичко се разбира – всичко! За какъв картел става дума, как е създаден, кои участват, имена и адреси, къде сте се срещали и какво сте се уговаряли, какво предстои и т.н. Наличието на доказателства е силно препоръчително. Ако в някой ресторант сте си драскали върху салфетка схемата на картела или сте си разменяли sms и e-mail-и за това кой, колко, на кого и на каква цена да продава – давайте всичко. Европейките картели по хвърчащи бележки ги ловят. Не се подсмихвайте там на последния ред – сериозна съм. Номерът е КЗК да придобие самочувствие, че от това което й казвате ще може да предприеме претърсване на останалите. Ако сте успели – освобождаването ви е почти в кърпа вързано.
Ако се окаже, че разследването вече е започнало, ама още е свъсем в началото и КЗК се чуди откъде точно да го подхване – пак сте в играта и кандидаствате за Освобождаване Вариант II, което си е Първа лига отвсякъде. Този път трябва да сте по-изобретателни, особено ако вече претърсването е приключило. Комисията е спечелила преднина, гледа по-отгоре на нещата и се налага да вадите скритите козове. Пак трябва обаче да сте първи по ред и от разговора да се ориентирате дали КЗК е напипала сигурни доказателства за картела или още нещата са на кантар.
Имайте предвид, че освобождаване от санкция може да получи само един единствен участник в картела, поради което бързината е от решаващо значение. Ако не си пръв – гориш или по-точно се нареждаш на опашката за намаляване на санкцията, което пак не е за пренебрегване, ама като ви познавам, ще се почувствате прекарани във Втора лига. И още нещо – ако сте имали неблагоразумието точно вие да организирате целия картел и да натискате останалите да се включат в него, шансовете ви за освобождаване клонят към нула. Така че без да се отчайвате напълно, старайте се принципно да не изпадате в подобни ситуации. Въпреки, че тая работа с принудата е малко относителна – останалите къде са гледали, да не сте им опрели пистолет в главата. Не сте, нали?
Ако всичко дотук е минало ОК и сте останали доволни от разговора, попълвате една форма и започвате да чакате. Внимавайте само да ви дадат номерче, което освен дата трябва да има и час, щото в навалицата някой може да ви изпревари с минути!
В Програмата има и един друг номер наречен „маркер”. Няма сега да обяснявам защо, но в общи линии, защото само се маркирате пред КЗК и продължавате да мислите по дилемата „предателство”. Или защото толкова сте бързали, че не сте сколасали да съберете всички бумаги по въпроса. Та, като го получите този маркер, си искате срок за представяне на доказателствата. Срокът ви го определя КЗК, ама пак ви дава номерче (с дата и час) и мястото ви се пази. Ако се вместите във времето и дадете всичко – попълвате официалното искане за освобождаване. Ако обаче пропуснете или се размислите – губите реда и следващият ви измества.
Искането е писмено и в него си излагате всичко, за което говорихме по-горе. Ако ви хрумне нещо да спестявате, помнете – до 10% от оборота! От общия! Питайте Е.ОН, които още пишат онова изречение ... А, и е много важно също така на този етап да си траете пред останалите от картела какви ги вършите. Не че изгаряте от желание да им се разкриете, де, но да не се изпуснете случайно. Дръжте се естествено – да не личи, че сте гузни, и спазвайте указанията, които ще ви даде КЗК.
След подаване на искането следва един много неприятен момент на неизвестност, ама няма как. КЗК трябва да действа бързо и ако не сте я затрупали тези дни с искания, максимум до седмица ще ви каже дали сте успели да хванете първото място. При добро развитие ви дават „условно освобождаване” (моля, без аналогии с наказателния процес) с писмено разпореждане на Председателя на КЗК. Но с това не приключват нещата, така че се мобилизирайте следващата година (докато трае разследването) да сте на разположение по всяко време – усмихнати, любезни и готови да съдействате с каквото ви кажат. Най-гот е ако КЗК ви даде указние да продължите участието си в картела, все едно нищо не се е случило, с цел да измъквате вътрешна информация. Което значи – действате си както досега – ходите по срещи и продължавате да бутате останалите към пропастта, но без излишна агресия. И пак да ви предупредя – оттук нататък докато не излезе крайното решение – пълно съдействие. Един път да ви хванат, че не сте в настроение или се скатавате - край с условното и после цял живот плащане на ония 10% или колкото ви дадат! Защото ако Председателят си оттегли условното освобождаване не си въобразявайте, че ще ви даде намаление на санкцията. Край с бонусите по тази Програма!
Сега да видим какво става, ако ви откажат „условно освобождаване”. Място за излишни драми няма – на опашката сте за намаления. Освен ако разбира се изрично не сте се отказали от това си право, ама не вярвам! За съжаление няма как да се разбере колко преди вас има в редичката, но мислете позитивно и се надявайте, че няма други. И друг път да слушате, като казвам, че трябва да се бърза!
Това с намаляването също е „условно”, пак става с разпореждане на Председателя и този път се налага не само да се усмихвате от позиция нисък старт, но и да поразровите доста основно архивите си. Защото този път сте в пряк двубой с останалите на опашката, а местата са ограничени. Най-усърдният ще получи до 50% намаление, следващия – до 30% и всеки следващ до 20%. И няма никаква гаранция, че ако няма други непременно ще ви дадат 50-те процента. Зависи вие какво ще дадете на КЗК! Ама не в смисъл на това дето си го мислите, а на качествени доказателства. Нещо, което категорично ще докаже картела. В интерес на истината, сега като се замисля май е добре още от самото начало на картела да се концентрирате върху събирането на доказателства за това какво правите. Ако съучастниците ви са достатъчно печени – няма да е лесно, но пък е и въпрос на изобретателност. Може например самоотвержено да се нагърбите с организирането на общите ви срещи – резервации за ресторанти, престои в хотели, съвместно посещение на футболни мачове, тенис срещи и т.н. – и от всичко си пазете бележките -  да се вижда кои и къде са присъствали.
С последното изменение на Програмата се въведоха още бонуси. Явно веднъж усетил удоволствията от нея, човек се пристрастява и иска да си признава още и още ... Така че, ако вече ви разследват за картел и по някое време почувствате нужда да си признаете и за другия картел, в който участвате, можете да получите още 10% намаление от санкцията за първия. Ако признаете и за следващия – още 10%, за по-следващия още 10%, но ... колкото и да ви се е услажда тази работа, предлагам да спрете дотук, защото след това, колкото и да се напъвате, повече намаления няма да получите. Отделно, че за всички следващи картели, ако КЗК-то още не е чувала за тях, ще получите пълно освобождаване. Сладко, а?
В класацията за намаляване на санкцията можете да попаднете не само ако изпаднете от състезанието за освобождаване. На практика за намаляване може да се пробвате по всяко време на разследването, стига да разполагате със силни козове (убедителни доказателства, чиято тежест преценява КЗК).
На финала - КЗК си смята санкцията по онзи сложен начин (виж предишната лекция) и от полученото прави намаление с 50, 30 или 20 %. Ако всички са представяли еднакво убедителни доказателства, се гледа кой е по-напред, така че и тук не е желателно много-много да размисляте и да се мотаете.
Сега специално да внимава чуждестранният корпус, тъй като Програмата има някои тънкости, когато е нарушена европейската забрана за картели (чл. 101 от ДФЕС). Важи разбира се и за български колеги, които са се забъркали в международна схема. Както споменах Програмата Leniency е известна в цяла Европа, но искания за освобождаване или намаляване на санкцията подадени до чужди КЗК-та не важат автоматично и тук. Картелистите трябва сами да си преценят в колко държави са се изложили и навсякъде да си подадат самостоятелно искане. Идеята е да не се помислят някои национални органи по конкуренция за по-важни от други и някой да се засегне, че не е бил уважен лично. Включително и самата Европейска комисия (ЕК). Ако сте подали искане пред нея – пред българската КЗК се подава „съкратено искане”. Но не се подвеждайте много по името му, защото пак трябва доста неща да включите – имена, адреси, засегнати пазари, продължителност, начин на функциониране на картела. Включително и информация за всички други предишни или възможни бъдещи молби за освобождаване/намаляване, подадени до който и да е друг орган по конкуренция (в или извън ЕС) ... Защо му викат „съкратено” - не знам.
Ами това е в общи линии. За домашно – започвайте да си попълвате формите – ето ви по един образец[2] – и ги пращайте за проверка. Ако се притеснявате от срещата с Комисията – обадете се, ще дойда да ви пазя страх. 

И непременно да се изгледа видеоматериала, онагледяващ днешната лекция. Превъзходене сценарий и чудесна актьорска игра! Специална благодарности и към продуцента.
И още нещо – започвайте да я ползвате Програмата най-накрая, докато картелните нарушения още ви ги броят за административни. Защото на доста места взеха да ги криминализират и тая вълна идва насам. После да не кажете, че не съм ви предупредила!


[1] Новото наименование на курса е – Кратък Образователен Курс за Интелигентна и Честна Европеизация.
[2] Търси Решение на КЗК № 274 от 08.03.2011 и гледай накрая!

Няма коментари:

Публикуване на коментар