Архив на блога

събота, 5 ноември 2011 г.

Седмичен бюлетин 31 октомври - 5 ноември 2011

Концентрации
ЕК обяви, че не се противопоставя на концентрацията между Vitol, VTTI, Arclight и Petro LUX (дело COMP/M.6352) и  я  приема  за  съвместима  с  общия  пазар.  ЕК бе уведомена на 26.09.2011  за  планирана  концентрация,  чрез  която  Vitol, (Холандия, контролирано от Vitol Holding II SA (Люксембург),  и  предприятието VTTI (Холандия, дружество  под  съвместния  контрол  на Vitol,  заедно  с  предприятието ArcLight  (САЩ),  придобиват  съвместен  контрол  над Petro Lux  (Люксембург), посредством  покупка  на  дялове/акции. Изброените дружества са активни на пазарите на финансови  инструменти,  свързани  по-специално  с  петролния  и  газовия  сектор, експлоатация  на  мрежа  от  терминали  за  петролни  продукти, инвестиции  в  енергийната  промишленост,  съхранение  и  използване  на  продукти  от  минерални  масла  и  други  течни продукти. PetroLux е непряк собственик на мажоритарен дял в Petrotank Neutrale Tanklager GmbH. Това е независима компания, собственик на 23 терминал за рафинирани продукт в цяла Германия, с общ капацитет за съхранение на около 1 млн. куб. м. Като партньори, VTTI и ArcLight ще продължат да подкрепят Petrotank като независим оператор на терминали и ще предоставят на компанията капитал, тъй като дружеството притежава възможности за качествен растеж в Германия и в цяла Европа. VTTI е основен играч при управлението на терминали за съхранение и бизнес. Дружеството представлява джойнт венчър (50 на 50) между икономическата група Vitol, един от най-големите търговци в света енергия и MISC, най-голямата малайзийски корабна компания.  Съвместното предприятие разполага с 11 терминала на пет континента, с общ капацитет от 6 млн. куб. м. Плановете са този капацитет да се увеличи най-малко на 8 млн. куб. м. до 2013 г. с терминали, разположени в най-големите центрове в света. ArcLight от друга страна е една от водещите фирми в света за инвестиции в енергетиката, които са инвестирали над $ 8,5 млрд. в този бизнес от създаването й преди десет години. Екипът на фирмата има богат опит в този бизнес и инвестиционен опит. Седалището на ArcLight е в Бостън, Масачузетс и разполага с офиси в Ню Йорк Сити, Барселона и Люксембург. Придобиващите дружества имат амбицията да заемат водеща позиция при терминалите за съхранение на рафинирани продукти.
След проверка на концентрацията  между Seagate Technology и Samsung Electronics, засягаща с производството на твърди дискове (HDD), ЕК стигна до заключението, че сделката няма да увреди конкуренцията на съответния пазар, тъй като на него все още има достатъчно играчи. Сделката (на стойност 1,4 млрд. $) бе обявена още през април т.г., само месец след като конкурентът Western Digital обяви, че ще закупи Hitachi Global Storage Technologies – поделението на Hitachi, което се занимава с хард дискове. Тъй като нотификацията на придобиването между Seagate и Samsung е с по-ранна дата, ЕК оцени първо тази сделка, изхождайки от състоянието на пазара преди концентрацията между Western Digital и Hitachi, която все още е висяща пред ЕК. Общите доставки на HDD от Seagate и Samsung  през 2010г. се изчисляват на около 40% от пазара на твърди дискове, по неофициални данни. Останалите две компании Western Digital и Hitachi, все още заемат водеща позиция с близо 50% общ пазарен дял. Разглежданата сделка ще повлияе основно на пазарите на 3,5 инчовите HDD за десктопи и на 2,5 инчовите HDD за мобилни устройства, където Samsung има сравнително слаби позиции, според решението на Комисията. На пазара на 3,5 инчовите десктопи остават трима силни конкуренти – новото обединение, Western Digital и Hitachi. А на пазара на 2,5 инчовите мобилни устройства ще продължат да участват освен вече споменатите дружества и Toshiba. Наличието на трима или четирима силни конкуренти на тези специфични пазари осигурява според ЕК достатъчно избор и алтернативи пред потребителите. ЕК намира също така, че тази сделка няма да засили риска от координиране на поведението на оставащите на пазара участници.  Интересно е обаче при това положение какво ще се случи с нотификацията на Western Digital, чиято сделка е била публично обявена по-рано от разглежданата, но компаниите са се забавили при подаване на уведомлението си до ЕК и сега тя ще бъде оценявана в съвсем различна пазарна ситуация. Съществува вероятност тя да не бъде одобрена, като известен сигнал в тази посока представлява факта, че още през май двете компании са били уведомени, че разследването на ЕК минава на втора фаза – задълбочено разследване. Влияние върху сделката обаче могат да окажат и скорошните наводнения в Тайланд, които предизвикаха хаос в производството на твърди дискове. Някои дори прогнозират, че недостигът на пазара ще достигне до 28 % през следващите шест месеца. Най-пострадал от всички е именно Western Digital, тъй като 75% от производството му ще бъде временно преустановено, поради затваряне на наводнените фабрики. Недостигът ще засегне и производството на лаптопи през 2012 г. При това положение ЕК може да погледне и по-снизходително на предстоящата сделка.
Saab Automobile AB ще бъде продаден на две китайски компании за 100 милиона евро, се казва в съобщение на холандската Swedish Automobile NV, която е собственик на марката. Холандската фирма е подписала договор за намерения с китайските компании Pang Da Automobile Trade Co. и Zhejiang Youngman Lotus Automobile NV, в който се договаря продажбата на 100% от автомобилопроизводителя. Окончателният договор ще бъде сключен след получаването на одобрение от регулаторните органи. Важен фактор за Swedish Automobile при определянето на купувача е било обещанието на китайските компании да предоставят на автомобилния производител дългосрочно финансиране. През септември Saab подаде в съда молба за банкрут и получи защита от кредиторите си. През последните месеци шведският автомобилен производител на практика не работеше, защото не разполагаше със средства да плати доставките на компоненти и за заплати на служителите.
БТК отново се продава, което е доста тъжна новина. След всяка сделка (дотук 4 на брой) операторът биваше старателно разграбван, така че ако до момента той въпреки всичко успяваше да привлече нечий интерес, то настоящият случай далеч не е такъв. Този път кредиторите на дружеството са наели за консултант американската Morgan Stanley, която има задачата да намери купувач за силно задлъжнелия телеком. Банката консултант вече е започнала да изпраща оферти до потенциалните кандидати, които могат да заявят интерес до 30 ноември. Според източници на в-к „Капитал”, базираният в Дубай Oger telecom[1], който преди година беше близо до сделка, отново проявявал интерес. Смяната на собствеността на БТК ще е една от най-сложните и продължителни сделки по дългово преструктуриране. При смяна на контрола на БТК трябва да бъде уведомен и финансовият надзор, тъй като компанията е публична и акциите й се търгуват на Българската фондова борса. В момента БТК е собственост на консорициум от инвеститори, представлявани от PineBridge Investments. Приблизителната оценка на БТК през 2007г. беше около 3 млрд. лв., а в края на 2009г. става 839 млн. лв. В момента текат залози относно цената, на която компанията ще бъде продадена за 5-ти път.

Много повече оптимизъм цари около евентуалната бъдеща покупка от страна на Google, които предлагат близо 6 млрд. долара за сайта за колективно пазаруване Groupon. Още по-странното в тази сделка е сумата, която от Google са обещали да платят на Groupon, ако сделката се провали - 800 млн. долара. От Groupon обаче отказали сделката, тъй като бордът на директорите и ръководителите на компанията са преценили, че 800 млн. долара не са достатъчни, за да възстановят стойността, която компанията би изгубила, ако сливането не бъде одобрено от регулаторните органи. Groupon вчера излезе на борсата с пазарна капитализация от над 10 млрд. долара.

Картели
Корейското ведомство по конкуренция е наложило санкция за фиксиране на цени на шестима производители на LCD панели в общ размер на 175 млн. USD. Корейската Fair Trade Commission глоби шестима производители на LCD панели и техните подразделения, които  в условията на картелно споразумение са манипулирали на цените на LCD панелите. Разследването на Корейското ведомство е установило, че Samsung Electronics, Samsung Electronics Taiwan, Samsung Japan, LG Display, AU Optronics, Chi Mei Innolux Display Corp, Chunghwa Picture Tubes and Hannstar Display тайно са фиксирали цените на LCD панелите и са ограничили производството им в периода от септември 2001 до 2006. В решението се посочва, че подобно поведение е противозаконно и сериозно е повлияло на корейския пазар. Конкретният размер на санкциите за отделните предприятия са посочени в таблицата по-долу.
ЕС разследва Apple и Samsung заради патентната им война. Производството е съсредоточено върху опасенията, че двата технологични гиганта може да са нарушили европейските антимонополни правила чрез поредицата съдебни спорове помежду им, в които двете компании се обвиняват една друга в патентни нарушения, свързани с произвежданите от тях  смартфони и таблети. Съдебни производства има образувани в десет държави от април т.г. до момента. В съдебни дела в няколко държави Apple претендира, че серията смартфони и таблети Galaxy на южнокорейската корпорация "безсрамно" копира дизайна на техните продукти iPhone и iPad. Samsung контрира, като също заведе дела за патентни нарушения в редица европейски страни. Според европейското законодателство патенти, които са част от основни стандарти в съответната индустрия, трябва да бъдат предоставяни за лицензиране и на други компании при честни, разумни и недискриминационни условия. Миналия месец, съдът в Холандия отхвърли иск на Samsung относно свързани с 3G мрежи патенти на компанията, използвайки именно този аргумент. ЕК вече е отправила запитвания към двете компании, което е потвърдено от Samsung, като компанията е направила изявление, че ще съдейства на европейския регулатор. Това разследване ще има големи последици сектора, тъй като ще хвърли светлина върху множество спорове и споразумения за лицензиране на технологии, на които разчита цялата индустрия.
Пазари
Според в-к „Капитал Daily” финансовият резултат на пет кредитни институции формира две трети от печалбата на банковия сектор у нас. Петте банки с най-висок финансов резултат са Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк, Банка Пиреос и Корпоративна търговска банка.
Само две от тези банки отчитат ръст на активите си от повече от 1 млрд. лв. за периода септември 2010 - септември 2011 г. И това се Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка, добавили 1.49 млрд. лв. и 1.05 млрд. лв. активи за последните 12 месеца. Трети по този показател е Уникредит Булбанк с 898 млн. лв., следвана от Централна кооперативна банка и Българска банка за развитие.
Банките, които приключват на загуба, са девет и това са Инвестбанк, Българо-американска кредитна банка, Регионална инвестиционна банка, НЛБ банка София, Те Дже Зираат, Емпорики банк, Тексим банк, Алфа банк, клон София и и клонът на новата Иш банк.
Банките, които успяват да реализират ръст на печалбата, са дванадесет. МКБ Юнионбанк и Прокредит банк например за една година са увеличили почти три пъти финансовите си резултати. Над десет пъти по-висока е печалбата на Алианц банк за деветте месеца на тази година в сравнение с тази за същия период на миналата година. Почти 90% ръст има и Societe Generale Експресбанк.
1
КТБ
3 779 511
2 292 870
1 486 641
2
ПИБ
5 800 121
4 752 790
1 047 331
3
Уникредит Булбанк
12 094 945
11 196 900
898 045
4
ЦКБ
2 814 206
2 064 223
749 983
5
ББР
1 507 617
1 190 233
317 384
6
ИНГ Банк
682 732
423 129
259 603
7
SG Експресбанк
3 016 880
2 838 137
178 743
8
БНП Париба
656 543
490 172
166 371
9
Търговска банка Д
606 114
443 552
162 562
10
Алианц България
1 792 755
1 635 113
157 642
11
МКБ Юнионбанк
1 722 790
1 605 515
117 275
12
Инт. Асет Банк
716 714
603 565
113 149
13
Прокредит Банк
1 195 078
1 083 827
111 251
14
СИБАНК
2 012 057
1 903 411
108 646
15
Райфайзенбанк
6 451 929
6 364 441
87 488
16
Сити Банк
559 370
484 037
75 333
17
Токуда Банк
442 673
392 873
49 800
18
Общинска банка
998 437
963 543
34 894
19
ЧПБ Тексим
89 510
70 810
18 700
20
Те Дже Зираат Банкасъ
48 771
42 118
6 653
21
Емпорики Банк
519 802
513 308
6 494
22
РИБ
5 165
2 518
2 647
23
Инвестбанк
1 221 217
1 229 496
-8 279
24
БАКБ
695 758
730 383
-34 625
25
Алфа Банк
2 013 191
2 108 381
-95 190
26
Банка ДСК
8 416 156
8 516 058
-99 902
27
НЛБ Банка Запад-Изток
79 923
206 445
-126 522
28
Юробанк И Еф Джи
5 877 063
6 038 209
-161 146
29
Банка Пиреос
3 696 283
4 227 421
-531 138
30
ОББ
6 981 727
7 734 058
-752 331






Общо
76 495 038
72 147 536
4 347 502

Обществени поръчки
КЗК отмени като незаконосъобразно Решението на кмета на община Русе за определяне на изпълнител по обществената поръчка за изпълнение на СМР по проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на седем училища на територията на града. По-малкият проблем е, че оценителната комисия на Възложителя, след като обсъдила офертите от гледна точка на начина на организация на работата и изпълнението на обекта и след като оценила възможните рискове направила кратка табличка и написала точки за всеки участник. Пропуснала обаче да напише каквито и да бил мотиви за оценките си и така не става ясно нито как е извършено оценяването, нито от какви съображения са изхождали, така че тези два сами по себе си доста субективни критерии, останали и без адекватна мотивировка. Освен това в нарушение на чл. 72, ал.1 т. 4 от ЗОП  в протокола на оценителната комисия липсва дори и кратко описание на предложенията на участниците и така техните технически предложения остават неясни. Освен това в решението за класиране присъстват само двама участници, като класирането на останалите също е неясно. В резултат на всичко това КЗК не е в състояние да осъществи контрол за законосъобразност и да прецени дали офертите са оценени съразмерно и обективно, а за част от тях и дали изобщо са оценени. Поради това КЗК е отменила решението на Възложителя и е върнала процедурата за повторно разглеждане и оценка на предложенията.
По-интересното в това решение обаче е факта, че управителят на едно от дружествата, класирани на първо място участници „Роан - 90” ООД е и общински съветник. КЗК обаче е решила, че това не представлява проблем. Според чл. 47, ал. 5 ЗОП  в процедура за ОП не могат да участват дружества, при които лицата които ги представляват са свързани лица по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на ЗПУКИ с възложителя или със служители на ръководна длъжност от неговата администрация. Това било така, защото съгласно разпоредбата на чл. 38, ал. 1 от ЗМСМА орган на изпълнителната власт в общината е именно кметът на общината, а  общинският съвет е орган на местното самоуправление и се избира от населението на общината, което макар да е безспорен факт не изяснява защо да няма свързаност между тях. Според КЗК общинският съветник - управител не създавал проблемна свързаност с възложителя – кмет, защото ставало дума за два отделни органа. Така на практика се получава, че според КЗК чл. 47, ал. 5 от ЗОП въвежда забрана за наличие на свързаност само между лицето представляващо участника и възложителя, който в случая е кмета, а не и с член от общинския съвет. Обаче в същото време има тясна връзка между кмета и самия общински съвет. Отделно от това въпросният управител, в качеството си на общински съветник е участвал в  обсъжданията и вземането на решение за поемане на дългосрочен кредит на община Русе с Фонд „Енергийна ефективност” и поради тази причина е разполагал с повече информация, отколкото всички останали участници, относно всички подробностите около сделката. Според КЗК достатъчно било, че общинският съветник не е участвал в изготвянето на самата документация на ОП. В същото време, съгласно §1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ свързани лица са не само поредицата от роднини по права, съребрена и сватовска линия, а и други лица, които се намират в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в тяхната безпристрастност и обективност.
Гърция прие закон за недопускане на фирми (активни в медиите) да са собственост на същите бизнесмени, които правят бизнес с обществените поръчки и в благоустройството. Преди шест години гръцкото правителство проведе реална битка в Брюксел с Европейската комисия, за да прокара закон за отмяна на подобна комбинация от медии и обществени поръчки в ръцете на една бизнес група. Прокарването на  такъв закон отне няколко години, защото гръцки и френски предприемачи, които са и собственици на медии, лобираха много силно в Брюксел.
Концесии
Жалбите на община Крумовград и няколко неправителствени организации срещу отдаването на златното находище „Хан Крум“ край Крумовград бяха отхвърлени от тричленен състав на ВАС. Концесията е за добив на злато за срок от 35 години на „Болкан минерал енд майнинг“, част от канадската „Дънди прешъс металс“. Основният аргумент на съда е, че както общината, така и сдруженията „Сдружение за дива природа „Балкани“ и „Информационен и учебен център по екология” нямали правен интерес. Кметът нямал право да обжалва решението, тъй като находището е изключителна държавна собственост. Според кмета на общината и екологичните сдружения процедурата по концесията е нарушена и те ще обжалват решението на ВАС. Жалбите са заради неспазеното изискване в Закона за подземните богатства да има решение за одобрен Доклад за въздействие върху околната среда (ОВОС). Концесията е на територията на Крумовград, което засяга както интересите на общината, така и на гражданите, които живеят там, отбелязва адвокатът на общината Людмил Георгиев. Общината има правен интерес, тъй като има право да получава концесионно възнаграждение от находището, смята защитата на общината. Друг аргумент е, че практиката на съда до момента е била друга и това е прецедент..
На 26.10.2011 изтече срока за закупуване на документи за отдаване на концесия на Летище – Горна Оряховица. От Министерството на транспорта не е продаден нито един пакет документи за концесионирането и няма нито един кандидат, който дори да се е обозначил, че проявява интерес към аерогарата. За тази година летището има обслужени 1012 полета, колкото са били цялата минала година. 90 % от полетите обаче са учебни, а каргополетите са само за около 20 т. товари. Обслужени са и две VIP делегации – трите самолета, придружавали делегацията на бразилския президент Дилма Русеф, и трите самолета с футболистите, собствениците и журналистите на отбора на “Динамо” – Киев. Това е вторият опит за концесия на Летище – Горна Оряховица, който се проваля.
Правителството прекрати едностранно два договора за концесия на минерална вода заради това, че компаниите не плащали вноските си към държавата в продължение на година и половина. Единият договор е сключен с "Куадрант Бевъриджис" АД за част от минералната вода от сондаж в находище "Белово", а вторият с "Бенабра" АД, управлявало находище "Брацигово". "Куадрант бевъриджис" е платило такса само за 30 % от предоставения й ресурс, при положение, че по закон всеки концесионер на минерални води трябва да плаща такса за минимум 80 % от позволеното й количество, независимо от реалния си добив. Дължимите от концесионерите суми ще се търсят по съдебен ред.
Европейско законодателство:
Европейската комисия насърчи публично-частните партньорства за да осигури напредък в областта на цифровизацията  на  материали  в  културата с цел съхраняване и опазване на европейското културно  наследство. ЕК призовава  държавите-членки  да насърчават  такива партньорства, които  следва  зачитат правата  върху  интелектуалната  собственост. Комисията настоява също така споразуменията  за  цифровизация  на  материали,  представляващи  обществено  достояние  да  бъдат  неизключителни, така  че  всеки  друг  частен  партньор  да  има  възможност  да  цифровизира  същия  материал  при  сравними  условия. Това не изключва предоставянето  на   преференциално  търговско  ползване  или  преференциална търговска  експлоатация за известен  период от време,  за  да  се  даде  възможност  на  частния  партньор  да  покрие  инвестиционните  си  разходи.  Периодът  на преференциално  ползване  следва  да  бъде  не  по-дълъг  от 7  години. В съобщението изрично се подчертава, че споразуменията  следва  да  бъдат  в  пълно  съответствие  с  правилата  на  ЕС  за  конкуренцията.
Класации:
Тук могат да се видят някои интересни хрумвания за привличане на вниманието към дадени марки. Полетът на мисълта и неограничените рекламни бюджети са довели до крайности някои фирми и дават основания за класацията на  най-големите реклами в света.



[1] Oger Telecom е една от бързо разиващите се телекомуникационни компании на Арабския полуостров. Основният актив в групата е Turk Telekom, придобит през 2005 г. Има дъщерни дружества в Саудитска Арабия, Либия, Южна Африка, Йордания и САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар