Архив на блога

петък, 18 март 2011 г.

Господството на Google отново е обект на обсъждане

17 март 2011

Пазарната доминицаия на GOOGLE отново попадна в полезрението на американтския сенат, след като демократите обвиниха най-популярната интернет търсачка в прилагане на антиконкурентни практики.

Демократът Ричард Блументал призова Сената да изслуша правната антитръстова подкомисия. Според него последните придобивания на електронни сайтове за търговия в широк спектър от страна на Google повдига сериозни притеснения от гледна точка на конкуренцията. Сенаторът от Кънектикът е и един от многото изразил опасенията си пред американския антитръстов регулатор.

Политиката на Google свъзана с неприкосновеност на личните данни, също заслужава изслушване според Блументал. Главният прокурор поясни, че не за първи път компанията е разследвана за начина, по който събира информация от несигурни безжични мрежи.

Говорителят на Google, Адам Ковачевич, не пожела да коментира намеренията на сенатор Блументал, като подчерта че на пазара на търсачки в Интернет има конкуренция. Блументал допълни, че проверката на Google трябва да установи дали търсенето в Интернет и подреждането на резултатите чрез тази търсачка не става по изкривен начин, което води до увреждане на конкуренцията. Според него този начин на информиране на потребителите има огромен потенциал за въздействие върху тяхното поведение чрез пресяването на информацията, която им се подава.

Като част от по-мащабния антитръстов проблем, ЕК и главният прокурор на Тексас Грег Абът също разследват начина, по който се извършва подреждането на резултати от търсачката на Google.

Според уеб-анализтора ComScore Inc, Google контролира 66 % от пазара на търсачки през февруари и продължава да купува компании, които засилват положението му на пазара на предоставяне на online услуги. Компанията е похарчила около 1,6 млрд. долара за придобиване на повече от 20 дружесетва през първите 9 месеца на миналата година.

Според главния прокурор на Кънектикът и сенатор Блументал трябва да се провери и как Google събира информация за своя Street View проект за картотрафиране. Сенаторът изрази разочарованието си от факта, че Google не оказва нужното съдействие на разследването. Компанията също така отказа да представи доказателства по времене на скорошно изслушване пред Сената във връзка със законодателство за овладяване на сайтовете, които продават пиратски продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар